Povestea lui Lary
Laurentiu s-a nascut pe 23 iulie 2010 fara antebratul si manuta stanga.Conform biletului de externare din 27 iulie al n.n. din maternitate“Agenezie mana stanga”. Dupa ce ne-am venit in fire, dupa ce am inceput sa acceptam ideea, am cautat sa vedem ce s-a intamplat. Nimeni din familiile noastre nu prezinta vreo malformatie de felul acesta, deci nu se putea transmite genetic, mai mult Laurentiu are doi frati perfect sanatosi. Atunci, ce s-a intamplat cu manuta baietelului nostru?
Ca viitoare mama am vrut sa ma asigur ca bebelusul nostru va fii bine si sanatos, de aceea am facut nu mai putin de 8 ecografii, printre care 4D, la medicul care a supravegheat sarcina. Aproape toate au fost efectuate la cabinetul particular al Doctoritei Mitranovici din Deva, de asemenea medic la Spitalul din Brad, care la nastere a fost la fel de surprinsa si care a afirmat ulterior, fara lipsa de compasiune ca ``nu a vazut ``ca lipseste o parte atat de mare din manuta, ba chiar ne-a sugerat ca nu suntem oblgati sa-l luam acasa pe Laurentiu.
Desigur ca, in plus, am facut si faimoasa ecografie de vizualizare a morfologiei fetale la aproape 6 luni de sarcina, in care au fost masurate si comparate toate segmentele corpului. Acest lucru s-a intamplat la Clinica de Ginecologie 1 din Cluj, sub parafa medicului Kovacs Tunde. Si, totul a fost in parametri normali. Cum am fi putut pune la indoiala rezolutiile unor specialisti? Si, totusi, iata ca increderea ne-a fost inselata.
Ca parinti, nu putem accepta ca motivul pentru care fiul nostru nu are o manuta, este acela ca medicul care a urmarit sarcina nu a vazut, desi am fost la cabinetul ei particular si am platit-o sa-si faca meseria". Pe langa pozitionarea fatului si bataile inimii, medicul care efectueaza ecografia are posibilitatea (si datoria) ca pe parcursul procedurii medicale, sa observe eventuale anomalii. De aici incepe alta poveste. Descoperite la timp, aceste probleme ar fi avut sanse de remediere in proportie de 100%. Nu in Romania, desigur. In fapt aceasta este marea noastra durere. Cu un plus de atentie din partea medicilor, nu ati mai fi ajuns sa cititi aceste randuri iar Laurentiu ar fi fost un copil perfect sanatos.
Poate ca aceasta poveste nu este la voia intamplarii… Dumnezeu stie.
Ce este de facut? Medicii ne-au sugerat ca doi ani sa nu efectuam nici o interventie asupra mainii baietelului. Dupa acesti ani, odata cu inovatiile sau inventiile din medicina, sa alegem ceea ce este mai putin traumatizant pentru el.
Pentru Laurentiu se poate aplica in cativa ani o proteza bionica. Pana atunci insa, tratamentul este unul costisitor. Trebuie ca mana stanga sa fie "educata" sa gandeasca la fel ca mana dreapta. Si creierul lui Laurentiu sa invete ca a avut mana stanga, si sa inceapa sa-i dea "comenzi". Ce-i drept mainii bionice.
Costul tratamentului pentru toate aceste proceduri este de cel putin 185.000 Euro. Ideal ar fi ca tratamentul sa inceapa dupa varsta de 2 ani. Se aplica intai proteze statice, pentru acomodare, apoi treptat sa i se aplice cordonul electronic care va simula, si va clona practic prezenta centrilor nervosi de la mana dreapta. In continuare se vor aplica proteze din ce in ce mai performante, se vor regla dupa dimensiunile corpului lui Laurentiu, bateria in functie de toleranta, in functie de grupa sanguina, etc.
Simultan cu aceste proceduri, se fac tratamente de fizioterapie. Neavand mana stanga, va exista un soi de atrofie pentru toti muschii spatelui, ai gatului, ai omoplatului stang, etc. Pentru a evita acest lucru, se intervine cu exercitii fizice specifice acestui tip de afectiune, care la noi in tara aproape ca nu se cunosc.
Costurile protezei, interventia chirurgicala si tratamentul care va urma pentru a-i usura integritatea sociala sunt mult prea mari pentru posibilitatile familiei. Aici, interventia fiecaruia dintre Dumneavoastra ne poate ajuta sa ii oferim lui Laurentiu un viitor altfel. Orice ajutor poate face o difernta pentru viitorul lui Laurentiu Orice donatie conteza, indifernt de suma donata.
Părinţii lui Laurentiu.
Mai multe detalii aici .